top of page
 
Over the Hedge

Betrokken partijen
ir. Jan van Dijk


 


  

 

 
Projectbeschrijving

Dit project omslaat een virtuele uitbreiding van een fysiek kunstwerk. De uitbreiding was via een Oculus Rift te bekijken gedurende de Dutch Design Week 2014.

 

Onderstaande beschrijving door ir. Jan van Dijk, architect en opdrachtgever van deze bijzondere opdracht.

 

Ons project is een (toevallige) ontmoeting tussen mensen, ideeën en inspiratie. Het verbindt de fysieke werkelijkheid met de virtuele werkelijkheid van ruimten. De start is een bestaand huis met een duidelijke ruimtelijke structuur die de indeling ordent en een bijzondere rol speelt in de beleving van het interieur. De voortuin sluit aan op de architectuur van het huis en wordt gevormd door twee blokken van buxus met de afmetingen van 250x400x90 cm. In het ene blok staat een hemelboom; in het andere blok niets.

Deze compositie sluit te weinig aan op de ruimtelijke kwaliteiten van het huis en vraagt om een sterkere relatie hiermee. Daarvoor vormt de ruimtelijke structuur van het huis de drager. Het fysieke ontwerp bestaat uit drie elementen. Het eerste element accentueert de entree naar de woning door middel van een plaat ter hoogte van het blok. Deze plaat gaat over in het tweede element dat bestaat uit twee platen die het blok insnijden en waartussen een smalle trap leidt naar een uitzichtpunt net boven het blok. Het derde element staat midden in het blok en bestaat ook uit twee platen waartussen een trap vanuit het blok leidt naar een uitzichtpunt ver daarboven. Het geheel wordt uitgevoerd in cortenstaal, maar vraagt een verdere uitwerking. Dit samenspel van platen en trappen duidt op een wereld in het blok die in dit concept geheim blijft.

 

Dit geheim wordt ontsloten door een virtuele wereld geïnspireerd door het fysieke ontwerp. De smalle ruimten met trappen leiden tot een avontuur door archetypische ruimten waarin de beleving centraal staat. De bezoeker wordt in maat aangepast aan het blok en verkent een fascinerende route door

zelf de weg te vinden of een lichtbal te volgen. Het model biedt een reeks aan ruimtelijke ervaringen en maakt steeds nieuwsgieriger naar de volgende ruimte. Er ontstaat een tweede werkelijkheid omdat je aan het begin van de wandeling als een klein persoon in de tuin loopt, maar eenmaal in het “doolhof” raak je dit volledig kwijt. Een avontuur in ruimtelijke structuren, schaalgevoel, ruimtevormen, begrenzingen, overgangen, licht en donker, voor en achter, boven en beneden, materialen, texturen, weerspiegelingen, geluiden en vervreemdende objecten. Een sensorisch ervaring van ruimte, licht en geluid.

 

Spelen met licht
Screenshots
Presentatieboek
bottom of page